Released SSC Phase 10 Notification || TSSPDCL AE Notification || PPSC Naib Tehsildar Admit Card ||

NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 12 – Linear Programming Class 12 NCERT Solutions

NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 12 plays a prominent role in the board exams. Each question comes with a detailed explanation for the students. Class 12 Maths Linear Programming NCERT Solutions clear all the doubts which are raised while in the preparation. Students who are preparing for board exams, JEE Mains, and Advance NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming useful to get a better score in the exam. We also discussed alternative methods to solve the problems. linear programming class 12 solutions using the graphical method only. The way of explaining helps the students to get a better score in the examination. In this Class 12 Maths Chapter 12, each exercise was explained step by step. So, you can understand the subject easily. NCERT Solutions For Class 12 Maths is useful for CBSE students and also for JEE Mains, Advance. Students are advised to refer this article for better preparation.

NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 12 pdf

Section No Topic Name
12 Linear Programming
12.1 Introduction
12.2 Linear Programming Problem and its Mathematical Formulation
12.3 Different Types of Linear Programming Problems

NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.1

Question 1:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.1 q 1
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.1 q 1(a)


Question 2:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.1 q 2
Answer:

NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.1 q 2(a)


Question 3:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.1 q 3
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.1 q 3(a)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.1 q 3(b)


Question 4:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.1 q 4
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.1 q 4(a)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.1 q 4(b)


Question 5:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.1 q 5
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.1 q 5(a)


Question 6:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.1 q 6
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.1 q 6(a)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.1 q 6(b)


Question 7:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.1 q 7
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.1 q 7(a)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.1 q 7(b)


Question 8:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.1 q 8
Answer:

NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.1 q 8(a)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.1 q 8(b)


Question 9:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.1 q 9
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.1 q 9(a)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.1 q 9(b)


Question 10:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.1 q 10
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.1 q 10(a)


 

NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.2

Question 1:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.2 q 1
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.2 q 1(a)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.2 q 1(b)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.2 q 1(c)


Question 2:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.2 q 2
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.2 q 2(a)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.2 q 2(b)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.2 q 2(c)


Question 3:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.2 q 3
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.2 q 3(a)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.2 q 3(b)


Question 4:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.2 q 4
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.2 q 4(a)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.2 q 4(b)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.2 q 4(c)


Question 5:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.2 q 5
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.2 q 5(a)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.2 q 5(b)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.2 q 5(c)


Question 6:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.2 q 6
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.2 q 6(a)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.2 q 6(b)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.2 q 6(c)


Question 7:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.2 q 7
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.2 q 7(a)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.2 q 7(b)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.2 q 7(c)


Question 8:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.2 q 8
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.2 q 8(a)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.2 q 8(b)


Question 9:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.2 q 9
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.2 q 9(a)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.2 q 9(b)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.2 q 9(c)


Question 10:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.2 q 10
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.2 q 10(a)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.2 q 10(b)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.2 q 10(c)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.2 q 10(d)


Question 11:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.2 q 11
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.2 q 11(a)



NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 12 Ex 12.3

 

 

Question 1:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.3 q 1
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.3 q 1(a)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.3 q 1(b)


Question 2:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.3 q 2
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.3 q 2(a)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.3 q 2(b)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.3 q 2(c)


Question 3:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.3 q 3
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.3 q 3(a)

NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.3 q 3(b)


Question 4:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.3 q 4
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.3 q 4(a)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.3 q 4(b)


Question 5:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.3 q 5
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.3 q 5(a)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.3 q 5(b)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.3 q 5(c)


Question 6:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.3 q 6
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.3 q 6(a)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.3 q 6(b)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.3 q 6(c)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.3 q 6(d)


Question 7:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.3 q 7
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.3 q 7(a)

NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.3 q 7(b)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.3 q 7(c)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.3 q 7(d)


Question 8:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.3 q 8
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.3 q 8(a)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.3 q 8(b)


Question 9:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.3 q 9
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.3 q 9(a)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.3 q 9(b)


Question 10:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.3 q 10
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.3 q 10(a)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.3 q 10(b)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Linear Programming Exercise 12.3 q 10(c)