Released SSC Phase 10 Notification || TSSPDCL AE Notification || PPSC Naib Tehsildar Admit Card ||

NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 13 – Probability Class 12 NCERT Solutions

NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 13 covers all the essential exercises which are useful to prepare for the board exams. All the questions are simplified in an easy method. This will be helpful for the students who are going to attempt JEE Mains, Advance. Probability Class 12 NCERT Book Solutions¬†also discuss various methods to solve the problems. Class 12 Maths Chapter 13 will cover the topics of Bayes’ Theorem, the multiplication rule, and the independence of events. In this chapter, each question comes with a detailed explanation. Probability Class 12 NCERT Solutions¬†plays a prominent role in all board exams which were conducted by the CBSE.

Chapter 13 Probability Class 12 NCERT Solutions

Section No Topic Name
13.1 Introduction
13.2 Conditional Probability
13.3 Multiplication Theorem on Probability
13.4 Independent Events
13.5 Bayes’ Theorem
13.6 Random Variables and its Probability Distributions
13.7 Bernoulli Trails and Binomial Distributions

CBSE Class 12 Maths Chapter 13 Exercise 13.1

Question 1:
CBSE Class 12 Maths Chapter 13 Exercise 13.1 q 1
Answer:
CBSE Class 12 Maths Chapter 13 Exercise 13.1 q 1(a)


Question 2:
CBSE Class 12 Maths Chapter 13 Exercise 13.1 q 2
Answer:
CBSE Class 12 Maths Chapter 13 Exercise 13.1 q 2(a)


Question 3:
CBSE Class 12 Maths Chapter 13 Exercise 13.1 q 3
Answer:
CBSE Class 12 Maths Chapter 13 Exercise 13.1 q 3(a)


Question 4:
CBSE Class 12 Maths Chapter 13 Exercise 13.1 q 4
Answer:
CBSE Class 12 Maths Chapter 13 Exercise 13.1 q 4(a)


Question 5:
CBSE Class 12 Maths Chapter 13 Exercise 13.1 q 5
Answer:
CBSE Class 12 Maths Chapter 13 Exercise 13.1 q 5(a)


Question 6:
CBSE Class 12 Maths Chapter 13 Exercise 13.1 q 6
Answer:
CBSE Class 12 Maths Chapter 13 Exercise 13.1 q 6(a)
CBSE Class 12 Maths Chapter 13 Exercise 13.1 q 6(b)


Question 7:
CBSE Class 12 Maths Chapter 13 Exercise 13.1 q 7
Answer:
CBSE Class 12 Maths Chapter 13 Exercise 13.1 q 7(a)


Question 8:
CBSE Class 12 Maths Chapter 13 Exercise 13.1 q 8
Answer:
CBSE Class 12 Maths Chapter 13 Exercise 13.1 q 8(a)


Question 9:
CBSE Class 12 Maths Chapter 13 Exercise 13.1 q 9
Answer:
CBSE Class 12 Maths Chapter 13 Exercise 13.1 q 9(a)


Question 10:
CBSE Class 12 Maths Chapter 13 Exercise 13.1 q 10
Answer:
CBSE Class 12 Maths Chapter 13 Exercise 13.1 q 10(a)


Question 11:
CBSE Class 12 Maths Chapter 13 Exercise 13.1 q 11
Answer:
CBSE Class 12 Maths Chapter 13 Exercise 13.1 q 11(a)
CBSE Class 12 Maths Chapter 13 Exercise 13.1 q 11(b)


Question 12:
CBSE Class 12 Maths Chapter 13 Exercise 13.1 q 12
Answer:
CBSE Class 12 Maths Chapter 13 Exercise 13.1 q 12(a)
CBSE Class 12 Maths Chapter 13 Exercise 13.1 q 12(b)


Question 13:
CBSE Class 12 Maths Chapter 13 Exercise 13.1 q 13
Answer:
CBSE Class 12 Maths Chapter 13 Exercise 13.1 q 13(a)
CBSE Class 12 Maths Chapter 13 Exercise 13.1 q 13(b)


Question 14:
CBSE Class 12 Maths Chapter 13 Exercise 13.1 q 14
Answer:
CBSE Class 12 Maths Chapter 13 Exercise 13.1 q 14(a)


Question 15;
CBSE Class 12 Maths Chapter 13 Exercise 13.1 q 15
Answer:
CBSE Class 12 Maths Chapter 13 Exercise 13.1 q 15(a)


Question 16:
CBSE Class 12 Maths Chapter 13 Exercise 13.1 q 16
Answer:
CBSE Class 12 Maths Chapter 13 Exercise 13.1 q 16(a)


Question 17:
CBSE Class 12 Maths Chapter 13 Exercise 13.1 q 17
Answer:
CBSE Class 12 Maths Chapter 13 Exercise 13.1 q 17(a)


Class 12 Maths Chapter 13 Ex 13.2

Question 1:
class 12 maths chapter 13 ex 13.2 q 1
Answer:
class 12 maths chapter 13 ex 13.2 q 1(a)


Question 2:
class 12 maths chapter 13 ex 13.2 q 2
Answer:
class 12 maths chapter 13 ex 13.2 q 2(a)


Question 3:
class 12 maths chapter 13 ex 13.2 q 3
Answer:
class 12 maths chapter 13 ex 13.2 q 3(a)


Question 4:
class 12 maths chapter 13 ex 13.2 q 4
Answer:
class 12 maths chapter 13 ex 13.2 q 4(a)


Question 5:
class 12 maths chapter 13 ex 13.2 q 5
Answer:
class 12 maths chapter 13 ex 13.2 q 5(a)


Question 6:
class 12 maths chapter 13 ex 13.2 q 6
Answer:
class 12 maths chapter 13 ex 13.2 q 6(a)


Question 7:
class 12 maths chapter 13 ex 13.2 q 7
Answer:
class 12 maths chapter 13 ex 13.2 q 7(a)


Question 8:
class 12 maths chapter 13 ex 13.2 q 8
Answer;
class 12 maths chapter 13 ex 13.2 q 8(a)


Question 9:
class 12 maths chapter 13 ex 13.2 q 9
Answer:
class 12 maths chapter 13 ex 13.2 q 9(a)


Question 10:
class 12 maths chapter 13 ex 13.2 q 10
Answer:
class 12 maths chapter 13 ex 13.2 q 10(a)


Question 11:
class 12 maths chapter 13 ex 13.2 q 11
Answer:
class 12 maths chapter 13 ex 13.2 q 11(a)


Question 12:
class 12 maths chapter 13 ex 13.2 q 12
Answer:
class 12 maths chapter 13 ex 13.2 q 12(a)


Question 13:
class 12 maths chapter 13 ex 13.2 q 13
Answer:
class 12 maths chapter 13 ex 13.2 q 13(a)
class 12 maths chapter 13 ex 13.2 q 13(b)


Question 14:
class 12 maths chapter 13 ex 13.2 q 14
Answer:
class 12 maths chapter 13 ex 13.2 q 14(a)


Question 15:
class 12 maths chapter 13 ex 13.2 q 15
Answer:
class 12 maths chapter 13 ex 13.2 q 15(a)
class 12 maths chapter 13 ex 13.2 q 15(b)


Question 16:
class 12 maths chapter 13 ex 13.2 q 16
Answer:
class 12 maths chapter 13 ex 13.2 q 16(a)
class 12 maths chapter 13 ex 13.2 q 16(b)


Question 17:
class 12 maths chapter 13 ex 13.2 q 17
Answer:
class 12 maths chapter 13 ex 13.2 q 17(a)


Question 18:
class 12 maths chapter 13 ex 13.2 q 18
Answer:
class 12 maths chapter 13 ex 13.2 q 18(a)
class 12 maths chapter 13 ex 13.2 q 18(b)


Class 12th Maths Chapter 13 Exercise 13.3

Question 1:
class 12th maths chapter 13 exercise 13.3 q 1
Answer:
class 12th maths chapter 13 exercise 13.3 q 1(a)


Question 2:
class 12th maths chapter 13 exercise 13.3 q 2
Answer:
class 12th maths chapter 13 exercise 13.3 q 2(a)


Question 3:
class 12th maths chapter 13 exercise 13.3 q 3
Answer:
class 12th maths chapter 13 exercise 13.3 q 3(a)


Question 4:
class 12th maths chapter 13 exercise 13.3 q 4
Answer:
class 12th maths chapter 13 exercise 13.3 q 4(a)


Question 5:
class 12th maths chapter 13 exercise 13.3 q 5
Answer:
class 12th maths chapter 13 exercise 13.3 q 5(a)


Question 6:
class 12th maths chapter 13 exercise 13.3 q 6
Answer:
class 12th maths chapter 13 exercise 13.3 q 6(a)
class 12th maths chapter 13 exercise 13.3 q 6(b)


Question 7:
class 12th maths chapter 13 exercise 13.3 q 7
Answer:
class 12th maths chapter 13 exercise 13.3 q 7(a)
class 12th maths chapter 13 exercise 13.3 q 7(b)


Question 8:
class 12th maths chapter 13 exercise 13.3 q 8
Answer:
class 12th maths chapter 13 exercise 13.3 q 8(a)


Question 9:
class 12th maths chapter 13 exercise 13.3 q 9
Answer:
class 12th maths chapter 13 exercise 13.3 q 9(a)


Question 10:
class 12th maths chapter 13 exercise 13.3 q 10
Answer:
class 12th maths chapter 13 exercise 13.3 q 10(a)


Question 11:
class 12th maths chapter 13 exercise 13.3 q 11
Answer:
class 12th maths chapter 13 exercise 13.3 q 11(a)


Question 12:
class 12th maths chapter 13 exercise 13.3 q 12
Answer:
class 12th maths chapter 13 exercise 13.3 q 12(a)
class 12th maths chapter 13 exercise 13.3 q 12(b)


Question 13:
class 12th maths chapter 13 exercise 13.3 q 13
Answer:
class 12th maths chapter 13 exercise 13.3 q 13(a)


Question 14:
class 12th maths chapter 13 exercise 13.3 q 14
Answer:
class 12th maths chapter 13 exercise 13.3 q 14(a)


NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 13 Exercise 13.4

Question 1:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.4 q 1
Answer:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.4 q 1(a)


Question 2:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.4 q 2
Answer:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.4 q 2(a)


Question 3:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.4 q 3
Answer:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.4 q 3(a)
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.4 q 3(b)


Question 4:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.4 q 4
Answer:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.4 q 4(a)
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.4 q 4(b)
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.4 q 4(c)
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.4 q 4(d)


Question 5:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.4 q 5
Answer:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.4 q 5(a)
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.4 q 5(b)


Question 6:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.4 q 6
Answer:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.4 q 6(a)


Question 7:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.4 q 7
Answer:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.4 q 7(a)
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.4 q 7(b)


Question 8:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.4 q 8
Answer:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.4 q 8(a)


Question 9:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.4 q 9
Answer:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.4 q 9(a)


Question 10:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.4 q 10
Answer:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.4 q 10(a)
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.4 q 10(b)


Question 11:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.4 q 11
Answer:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.4 q 11(a)


Question 12:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.4 q 12
Answer:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.4 q 12(a)
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.4 q 12(b)


Question 13:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.4 q 13
Answer:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.4 q 13(a)
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.4 q 13(b)


Question 14:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.4 q 14
Answer:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.4 q 14(a)
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.4 q 14(b)


Question 15:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.4 q 15
Answer:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.4 q 15(a)


Question 16:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.4 q 16
Answer:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.4 q 16(a)


Question 17:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.4 q 17
Answer:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.4 q 17(a)


NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 13 Exercise 13.5

Question 1:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.5 q 1
Answer:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.5 q 1(a)
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.5 q 1(b)
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.5 q 1(c)


Question 2:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.5 q 2
Answer:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.5 q 2(a)


Question 3:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.5 q 3
Answer:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.5 q 3(a)


Question 4:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.5 q 4
Answer:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.5 q 4(a)
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.5 q 4(b)


Question 5:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.5 q 5
Answer:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.5 q 5(a)
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.5 q 5(b)


Question 6:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.5 q 6
Answer:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.5 q 6(a)


Question 7:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.5 q 7
Answer:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.5 q 7(a)


Question 8:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.5 q 8
Answer:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.5 q 8(a)


Question 9:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.5 q 9
Answer:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.5 q 9(a)


Question 10:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.5 q 10
Answer:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.5 q 10(a)
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.5 q 10(b)


Question 11:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.5 q 11
Answer:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.5 q 11(a)


Question 12:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.5 q 12
Answer:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.5 q 12(a)


Question 13:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.5 q 13
Answer:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.5 q 13(a)


Question 14:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.5 q 14
Answer:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.5 q 14(a)


Question 15:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.5 q 15
Answer:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.5 q 15(a)



NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 13 Exercise 13.6

Question 1:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.6 q 1
Answer:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.6 q 1(a)


Question 2:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.6 q 2
Answer:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.6 q 2(a)


Question 3:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.6 q 3
Answer:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.6 q 3(a)


Question 4:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.6 q 4
Answer:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.6 q 4(a)


Question 5:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.6 q 5
Answer:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.6 q 5(a)
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.6 q 5(b)


Question 6:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.6 q 6
Answer:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.6 q 6(a)


Question 7:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.6 q 7
Answer:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.6 q 7(a)


Question 8:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.6 q 8
Answer:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.6 q 8(a)


Question 9:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.6 q 9
Answer:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.6 q 9(a)


Question 10:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.6 q 10
Answer:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.6 q 10(a)


Question 11:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.6 q 11
Answer:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.6 q 11(a)


Question 12:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.6 q 12
Answer:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.6 q 12(a)


Question 13:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.6 q 13
Answer:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.6 q 13(a)


Question 14:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.6 q 14
Answer:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.6 q 14(a)


Question 15:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.6 q 15
Answer:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.6 q 15(a)


Question 16:

ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.6 q 16
Answer:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.6 q 16(a)


Question 17:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.6 q 17
Answer:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.6 q 17(a)


Question 18:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.6 q 18
Answer:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.6 q 18(a)


Question 19:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.6 q 19
Answer:
ncert solutions for class 12 maths chapter 13 exercise 13.6 q 19(a)