NCERT Solutions For Class 12 Biology Chapter 5 – Principles of Inheritance and Variation Class 12 Solution

NCERT Solutions For Class 12 Biology Chapter 5 turns around genetics and evolution. It covers all the subtopics, and solutions are explained in diagrammatical representation. This was the main advantage for the students who are preparing for CBSE board exams as well as NEET-UG. In Principles of Inheritance and Variation Class 12 solutions are explicated with pictures students can easily understand the subject. In this way, you can get a high score in the examination. Class 12 Biology Chapter 5 Pdf was specially designed for the students with the aim of improving a better knowledge of the subject. As soon as possible you should start the preparation by following this article to get success in the exam. Class 12 NCERT Solutions Biology help to complete your home assignments as well as helps in the preparation. In this way, you can get a high score in the CBSE board exams.

NCERT Solutions For Class 12 Biology Chapter 5 Principles of Inheritance and Variation

The subchapter has been listed in the below table. By seeing this table you can an idea of chapter 5.

Section No Topic Name
5 Principle of Inheritance and Variation
5.1 Mendel’s Laws of Inheritance
5.2 Inheritance of One Gene
5.3 Inheritance of Two Genes
5.4 Sex Determination
5.5 Mutation
5.5 Genetic Disorders

 

Class 12 Biology Chapter 5 Questions

Question 1:
ncert solutions for class 12 biology chapter 5 q 1
Answer:
ncert solutions for class 12 biology chapter 5 q 1(a)

ADVERTISEMENT

Question 2:
ncert solutions for class 12 biology chapter 5 q 2
Answer:
ncert solutions for class 12 biology chapter 5 q 2(a)


Question 3:
ncert solutions for class 12 biology chapter 5 q 3
Answer:
ncert solutions for class 12 biology chapter 5 q 3(a)


Question 4:
ncert solutions for class 12 biology chapter 5 q 4
Answer:
ncert solutions for class 12 biology chapter 5 q 4(a)

ADVERTISEMENT

Question 5:
ncert solutions for class 12 biology chapter 5 q 5
Answer:
ncert solutions for class 12 biology chapter 5 q 5(a)


Question 6:
ncert solutions for class 12 biology chapter 5 q 6
Answer:
ncert solutions for class 12 biology chapter 5 q 6(a)


Question 7:
ncert solutions for class 12 biology chapter 5 q 7
Answer:
ncert solutions for class 12 biology chapter 5 q 7(a)


Question 8:
ncert solutions for class 12 biology chapter 5 q 8
Answer:
ncert solutions for class 12 biology chapter 5 q 8(a)


Question 9:
ncert solutions for class 12 biology chapter 5 q 9
Answer:
ncert solutions for class 12 biology chapter 5 q 9(a)


Question 10:
ncert solutions for class 12 biology chapter 5 q 10
Answer:
ncert solutions for class 12 biology chapter 5 q 10(a)


Question 11:
ncert solutions for class 12 biology chapter 5 q 11
Answer:
ncert solutions for class 12 biology chapter 5 q 11(a)


Question 12:
ncert solutions for class 12 biology chapter 5 q 12
Answer:
ncert solutions for class 12 biology chapter 5 q 12(a)


Question 13:
ncert solutions for class 12 biology chapter 5 q 13
Answer:
ncert solutions for class 12 biology chapter 5 q 13(a)
ncert solutions for class 12 biology chapter 5 q 13(b)


Question 14:
ncert solutions for class 12 biology chapter 5 q 14
Answer:
ncert solutions for class 12 biology chapter 5 q 14(a)


Question 15:
ncert solutions for class 12 biology chapter 5 q 15
Answer:
ncert solutions for class 12 biology chapter 5 q 15(a)


Question 16:
ncert solutions for class 12 biology chapter 5 q 16
Answer:
ncert solutions for class 12 biology chapter 5 q 16(a)