NCERT Solutions For Class 12 Biology Chapter 6 – Molecular Basis of Inheritance Class 12 Solutions

NCERT Solutions For Class 12 Biology Chapter 6 mainly deals with DNA and RNA. This chapter was illustrated with diagrams for a better understanding of the subject. You can improve your knowledge of the subject by practicing the Molecular Basis of Inheritance Class 12 Solutions. This chapter will be completely organized by professional teachers who are experts in the subject of Biology. This will make you score better in the CBSE board exams. It will not only helpful for CBSE students but also useful for NEET-UG who are going to hold medical entrance exams. Each question was solved with a detailed explanation with pictures. This will be more helpful to get a command on the subject. Biology Class 12 Chapter 6 will clarify all the doubts regarding the chapter which are raised during the time of preparation and you can easily understand the concept. NCERT Solutions For Class 12 Biology will help to complete your home assignments as well as revision purposes. By practicing many times you can attempt the questions correctly in the exam.

Post Highlights

ADVERTISEMENT

NCERT Solutions For Class 12 Biology Chapter 6 Molecular Basis of Inheritance

The subtopics in the NCERT Solutions For Class 12 Biology Chapter 6 Molecular Basis of Inheritance are given in the table.

Section No Topic Name
6.1 DNA
6.2 The Search for Genetic Material
6.3 RNA World
6.4 Replication
6.5 Transcription
6.6 Genetic Code
6.7 Translation
6.8 Regulation of Gene Expression
6.9 Human  Genome Project
6.10 DNA Fingerprinting

 

Class 12 Biology Chapter 6 Questions

Question 1:
ncert solutions for class 12 biology chapter 6 q 1
Answer:
ncert solutions for class 12 biology chapter 6 q 1(a)

ADVERTISEMENT

Question 2:
ncert solutions for class 12 biology chapter 6 q 2
Answer:
ncert solutions for class 12 biology chapter 6 q 2(a)


Question 3:
ncert solutions for class 12 biology chapter 6 q 3
Answer:
ncert solutions for class 12 biology chapter 6 q 3(a)


Question 4:
ncert solutions for class 12 biology chapter 6 q 4
Answer:
ncert solutions for class 12 biology chapter 6 q 4(a)

ADVERTISEMENT

Question 5:
ncert solutions for class 12 biology chapter 6 q 5
Answer:
ncert solutions for class 12 biology chapter 6 q 5(a)


Question 6:
ncert solutions for class 12 biology chapter 6 q 6
Answer:
ncert solutions for class 12 biology chapter 6 q 6(a)


Question 7:
ncert solutions for class 12 biology chapter 6 q 7
Answer:
ncert solutions for class 12 biology chapter 6 q 7(a)


Question 8:
ncert solutions for class 12 biology chapter 6 q 8
Answer:
ncert solutions for class 12 biology chapter 6 q 8(a)


Question 9:
ncert solutions for class 12 biology chapter 6 q 9
Answer:
ncert solutions for class 12 biology chapter 6 q 9(a)


Question 10:
ncert solutions for class 12 biology chapter 6 q 10
Answer:
ncert solutions for class 12 biology chapter 6 q 10(a)


Question 11:
ncert solutions for class 12 biology chapter 6 q 11
Answer:
ncert solutions for class 12 biology chapter 6 q 11(a)


Question 12:
ncert solutions for class 12 biology chapter 6 q 12
Answer:
ncert solutions for class 12 biology chapter 6 q 12(a)


Question 13:
ncert solutions for class 12 biology chapter 6 q 13
Answer:
ncert solutions for class 12 biology chapter 6 q 13(a)


Question 14:
ncert solutions for class 12 biology chapter 6 q 14
Answer:

ncert solutions for class 12 biology chapter 6 q 14(a)
ncert solutions for class 12 biology chapter 6 q 14(b)
ncert solutions for class 12 biology chapter 6 q 14(c)
ncert solutions for class 12 biology chapter 6 q 14(d)