Released SSC Phase 10 Notification || TSSPDCL AE Notification || PPSC Naib Tehsildar Admit Card ||

NCERT Solutions For Class 12 English Flamingo Chapter 7 The Interview

Students will get the NCERT Solutions For Class 12 English Flamingo Chapter 7 The Interview of all questions and answers from this page. The students will get all the answers to the questions given in the textbook. Class 12 English is not an easy subject for all students, some may face difficulty while answering the questions. Students must need help to prepare for the exams of NCERT Class 12 English book Chapter 7 pdf. So we suggest students follow Jobschat and practice well for the exams. By practicing more, students can score high marks in their exams.

Class 12 English Chapter 7 The Interview NCERT Solutions

Think As You Read (Page 69)

Q1. What are some of the positive views on interviews?

Answer: An interview is a convenient and supremely serviceable medium of communication. It is a source of authentic information as the information comes directly through the interviewee about his own life, work, and other things. Through an interview, the interview reaches a large section of the society, and the mass gets the information they desire.

Q2. Why do most celebrity writers despise being interviewed?

Answer: Most celebrity writers despise being interviewed because they think an interview is an unnecessary intrusion into their private and personal life. They feel it diminishes their standing. Celebrities see themselves as to its victim.

Q3. What is the belief in some primitive cultures about being photographed?

Answer: There is a belief in some primitive cultures that if one takes a photographic portrait of somebody then one is stealing that person’s soul.

Q4. What do you understand by the expression “thumbprints on his windpipe”?

Answer: The expression “thumbprints on his windpipe” mean to drag very private matters, emotions, and opinions out of the interviewee that causes painful and indelible experiences to the interviewee.

Q5. Who in today’s world, is our chief source of information about personalities?

Answer: In today’s world, our chief source of information about personalities is an interview. Our most vivid impressions of our contemporaries are through interviews. Apart from that, biography, autobiography, and essays are also sources of information about personalities.

Understanding The Text

Q1. Do you think Umberto Eco likes being interviewed? Give reasons for your opinion.

Answer: Yes, I think Umberto eco likes being interviewed because he gave time to Balamukund Padmanabhan from ‘The Hindu’ for being interviewed. He waited for the interviewer in the elevator. he responded to the questions calmly and patiently and was annoyed not even once during the entire interview.

Q2. How does Eco find the time to write so much?

Answer: Eco explains that he writes novels on Sundays. He also talks of empty spaces in our life that he calls interstices. he uses those interests for writing. he wrote an article while waiting for the Interviewer.

Q3. What was distinctive about Eco’s academic writing style?

Answer: Eco’s academic writing style was distinctive. His scholarly work has a certain playful and personal quality about it. It is a marked departure from a regular academic style. He tells the story of the research first, His essays always have a narrative aspect.

Q4. Did Umberto Eco consider himself a novelist first or an academic scholar? 

Answer: He considered himself an academic scholar first and a novelist later. He confessed in the ib interview that he participated in academic conferences and not meetings of pens club and writers. He considers himself a university professor who writes novels on Sundays. He identifies himself with the academic community.

Q5. What is the reason for the huge success of the novel, The Name of the Rose?

Answer: There are various reasons for the huge success of the novel ‘The Name of the Rose’. This novel has a detective story at one level, but it also delves into metaphysics, theology, and medieval history. Some people like the difficult reading experiences that this novel provides. Eco says that the huge success of ‘The Name of the Rose’ is a mystery.

Talking About The Text

Discuss in pairs or small groups.
Q1. Talk about any interview that you have watched on television or read in a newspaper. How did it add to your understanding of the celebrity, the interviewer, and the field of the celebrity?

Answer: In recent days, I have read the interview of Kavitha Kane in a popular newspaper. She is well known for writing mythology fiction. She is an Indian writer and former journalist. All of her writings were based on Indian Mythology. In the interview, she tells us about her book Sarasvati’s Gift, her inspirations, and the writing process of her books. She tells that her book is not just about her as a goddess, but about her being beyond as a Goddess. She describes how she celebrates Sarasvati puja in her life. She expressed his feelings and wishes. She will make dishes which she like as well. She thinks Mythology itself is a literary device, and it is an elaborate backdrop to contemporary sensibilities and ideals because those are not old stories being retold. He told that her stories were talking about universal experiences, emotions, love, loyalty disappointment, and hope. The interviewer asks her to tell them how the writing process of her. Then she answers the questions asked by the interviewee. The interview is summarised as representing Kavitha Kane’s writing of mytho-fictions, Sarasvati’s Gift, her favorite books, and more. The interview especially gives future Indian Authors the confidence to achieve heights.

(Note: The above answer is only for reference. Students should collect the interview that they have watched on television or read in a newspaper and should write their own answers.)

Q2. The medium you like best for an interview, is print, radio, or television.

Answer: The medium I like best for an interview is television. It is best for audio and video effects. It represents the interviewer and interviewee on the screen. The interviewer asks the questions to the interviewee (or) a Celebrity before the audience in true color. Most celebrities refuse to give interviews to the reporters, because of misrepresenting or misreporting them on radio or print. Misreporting celebrities is not possible for a face to face interviews on television. The celebrity’s voice and body movement can be observed while they are answering the questions asked by the interviewer. Television displays whole functions, merits, and methods. Recording the various facial expressions of the interviewee/Celebrity and voice is another advantage of television.

Q3. Every famous person has a right to his or her privacy. Interviewers sometimes embarrass celebrities with very personal questions.

Answer: People are very excited to know a famous person’s details and his/her biography. The interviewers or journalists trying to expose the life of the celebrities through social media like television, print, and radio. Some celebrities do not have the interest to share their family background. But the Interviewer wants to present exclusive details of the famous persons who they are interviewing. They were focused only on the normal life of the celebrity and their achievements in their life. Some of the interviewers cross the limits and ask the interviewee privacy questions to make their interview spicier. Most of the interviewers try to tell the good qualities of the celebrity, social services, and other details of the celebrity. In those situations, celebrity feels embarrassed and some may get irritation with that person. If they are short they are accused of rude behavior and pride and if they keep mum thy are labeled as arrogant. In my opinion privacy of an individual must be respected.