Released SSC Phase 10 Notification || TSSPDCL AE Notification || PPSC Naib Tehsildar Admit Card ||

NCERT Solutions For Class 12 English Flamingo Chapter 8 Going Places

NCERT Class 12 English Flamingo Chapter 8 Going Places explains dreams and fantasies. Students can get the material for this chapter by checking this page. Students who are going to write the exams must prepare for all the chapters. Studying these Class 12 questions & answers students score good marks and they can understand the concept easily. Our experienced teachers have solved all the NCERT Textbook Questions of English Class 12 Chapter 8 Going Places. Students can download NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo free pdf from this page.

Class 12 English Flamingo Chapter 8 NCERT Solutions

Notice these expressions in the text. Infer their meaning from the context.

  • Incongruity: quality of being unsuitable
  • Prodigy: a young person endowed with except qualities
  • Chuffed: very pleased
  • Solitary elm: a scheduled tall tree
  • Arcade: a passage or a walkway with shops and stalls on either side
  • Amber glow: orange-yellow light of the lamp
  • Wharf: a place beside the water bodies for loading or unloading of the ship
  • Pangs of doubt: a sudden realization of uncertainty about something

Think As You Read (Page 79)

Q1. Where was it most likely that the two girls would find work after school?

Answer: It was most likely that the two girls, Jansie and Sophie, would find work in a biscuit factory after school as they were already designated for working there.

Q2. What were the options that Sophie was dreaming of? Why does Jansie discourage her from having such dreams?

Answer: There were two options that Sophie was dreaming of – one was to open a boutique the other was to become a manager. One more was to become a fashion designer. Unlike Sophie, Jansie was realistic and discouraged her because she needed a good amount of money to open a boutique, and no one would appoint her as a manager directly.

Think As You Read (Page 81)

Q1. Why did Sophie wriggle when Geoff told her father that she had met Danny Casey?

Answer:  She wriggled when Geoff told her father that she had met a young Iris footballer Danny Casey because she knew h would never believe her story. She also knew that he might be angry to know her meeting with the footballer.

Q2. Does Geoff believe what Sophie says about her meeting with Danny Casey?

Answer: Geoff did not believe at first but, when Sophie stated about the appearance and height of Danny Casey, he seemed convinced about her story.

Q3. Does her father believe her story?

Answer: His father knew about her false narrative. So, this time also he did not believe her story. He wanted that she might get in trouble due to false stories.

Q4. How does Sophie include her brother Geoff in her fantasy of her future?

Answer: She saw herself riding there behind Geoff. He wrote new, shining black leathers and she a yellow dress with a kind of cape that flew out behind. There was the sound of applause as the world rose to greet them.

Q5. Which country did Danny Casey play for?

Answer: Danny Casey played for Ireland.

Think As You Read (Page 85)

Q1. Why didn’t Sophie want Jansie to know about her story with Danny?

Answer: Sophie did not want Jansie to know about her story with Danny because she feared that Jansie would spread the news in the neighborhood as she was a nosy girl.

Q2. Did Sophie really meet Danny Casey?

Answer: No, she did not really meet Danny Casey. She concocted a false story in her mind that she met him. She always dreamt of unrealistic things.

Q3. Which was the only occasion when she got to see Danny Casey in person?

Answer: The only occasion when Sophie got to see Danny Casey in person was the football match she with her family had gone to enjoy on Saturday. Danny scored two goals, and his team won by two-zero.

Understanding The Text

Q1. Sophie and Jansie were class-mates and friends. What were the differences between them that show up in the story?

Answer: Sophie and Jansie were class-mates and friends, yet they had many differences in their nature and behaviour. Sophie was the girl living in the self-created imaginary world of fancies, stardom, and success. She was far away from reality. On the other hand, Jansie was a down-to-earth girl. She knew that opening a boutique needs a lot of money, and girls are not made a manager on the first appointment.

Q2. How would you describe the character and temperament of Sophie’s father?

Answer: Sophie’s father seems to be hard, less soft, and a practical man. He doesn’t believe her fancy stories and warns that they may lead her into trouble. He suggests she may buy a house in a place in of wishes to own a boutique if she would have some money. He is a short-tempered man who occasionally gets angry. He loves watching football despite his poor financial condition.

Q3. Why did Sophie like her brother Geoff more than any other person? From her perspective, what did he symbolise?

Answer: Sophie liked her brother Geoff because he did not disclose secrets easily. He was the one who listened to her imaginary stories patiently. He was handsome and smart. From her perspective, he symbolized an elder brother who cared for her and would liberate her from her eventful life.

Q4. What socio-economic background did Sophie belong to? What are the indicators of her family’s financial status?

Answer: Sophie belonged to a lower-middle-class family. There are some indicators of her family’s financial status. She lived in a small house with his parents and two brothers. The steam of the stove causes discomfort to her. The dirty dishes were piled untidily in a corner when she returned after school. Her brother was an apprentice mechanic, and her father worked as a labourer to earn the family’s livelihood.

Talking About The Text

Discuss in pairs.
Q1. Sophie’s dreams and disappointments are all in her mind.

Answer: Sophie is a schoolgirl who belongs to a lower-middle-class family.  Sophie is a daydreamer that she would make up stories for herself and for others regularly. She is an untreatable dreamer and she always uses her fantasies to escape the squalor of life. Sophie’s dream is of opening a boutique. But her friend jansie told her that opening a boutique requires more money and experience and she doesn’t have both. Sophie dreams to become an actress or a fashion designer. She kept more fascinated with Danny Casey,  her meeting with Danny Casey was a made-up story for the sake of her brother’s attention. Sophie imagines him coming to her and telling her about the meeting. On the next day, she is waiting for Danny Casey, but he does not turn up. She becomes sad and she is not willing to accept the reality. thus her dreams and disappointments are all in her mind.

Q2. It is natural for teenagers to have unrealistic dreams. What would you say are the benefits and disadvantages of such fantasising?

Answer: Teenage is the phase of life that creates more changes in the life of an individual. Teenagers have more enthusiasm and ambitions, they are limited less. Teenagers will have soo many fantasies and go on dreaming. It is natural for all teenagers to do so. Every great scientist or writer has a dream. In the phase of a teenager, a person learns many things, set career goals, and deals with all the pressures of adults’ expectations. Hence it is a very common thing for every teenager to unrealistic dreams.
Advantages: Dreams lead to the golden gate of success. If a teenager dreams big or they can achieve higher goals and dreams. If a person works hard as a teenager, he/she will get success and achieve their goals. They can secure a good job. They just need confidence, inspiration, and a wish to grab their goal. This is a rare skill found in a creative person.
Disadvantages: Daydream creates the difference between fantasy and reality. The person may worry about realizing the gap between one’s determination and ability. Failure is the stepping stone to success can lead to feelings of despair,

Working With Words

Notice the following expressions. The highlighted words are not used in a literal sense. Explain what they mean.

Q1. Words had to be prized out of him like stones out of a ground

Answer: These words are spoken by Sophie to Geoff. In this line, Sophie compares the words uttered by Geoff to the precious stones that have to be dug out from the earth, both being laborious activities.

Q2. Sophie felt a tightening in her throat.

Answer: After returning from her school, Sophie notices her father sitting at the dining table. In this line, she is expressing her fear of her father’s wrath.

Q3. If he keeps his head on his shoulders.

Answer: In this line, Sophie’s father compliments Danny’s skills at playing football, but, he feels that he could only achieve long-term success if he keeps himself well grounded.

Q4. On Saturday they made their weekly pilgrimage to the United.

Answer: In the given line, the author points to the habitual visit of Sophie’s family to watch the football match every week. The word ‘pilgrimage’ emphasizes the theme of
hero-worship in the story

Q5. She saw… him ghost past the lumbering defenders.

Answer: In this line, the author describes Sophie’s recollection of Danny Casey who leaves behind all other players and speeds towards the goal.

Noticing Form

Notice the highlighted words in the following sentences:

1. “When I leave,’ Sophie said, coming home from school, “I’m going to have a boutique.”
2. Jansie, linking arms with her along the street, looked doubtful.
3. “I’ll find it,” Sophie said, staring far down the street.
4. Jansie, knowing they were both earmarked for the biscuit factory, became melancholy.
5. And she turned in through the open street door leaving Jansie standing in the rain.
– When we add “ing” to a verb we get the present participle form. The present participle form is generally used along with forms of “be’, (is, was, are, were, am) to indicate the present continuous tense as in “Sophie was coming home from school.”
– We can use the present participle by itself without the helping verb, when we wish to indicate that an action is happening at the same time as another.
– In example 1, Sophie “said” something. “Said”, here, is the main action.
– What Sophie was doing while she was “saying” is indicated by “coming home from school”. So we get the information of two actions happening at the same time. We convey the information in one sentence instead of two.
– Analyse the other examples in the same way.
– Pick out five other sentences from the story in which present participles are used in this sense.

Answer:

  1. The key verb in this sentence is “Said”. As a result,’ staring’ is the present participle form of the verb stare,’ and it is never used in the present tense. ‘Said’ and staring are the two actions indicated here.
  2. The key verb in this sentence is “looked”. Here linking is the present participle form of the verb-link. It is not used in the continuous tense. ‘Linking Arms’ and ‘looked doubtful’ are the two actions indicated here.
  3. The main verb in this sentence is ‘said’. Staring is the present participle form of the verb ‘stare’. It is not used in the continuous tense. ‘said’ and ‘staring’ are the two actions indicated here.
  4. The main verb in this sentence is ‘became’. ‘knowing’ is the present participle form of the verb ‘know’. It is not used in the continuous tense. ‘Knowing’ and ‘Became melancholy’ are the two actions indicated here.
  5. The main verb in this sentence is ‘turned’. ‘Leaving’ and ‘Standing’ in the present participle form of the verb ‘leave’ and ‘stand’. Those are not used in the continuous tense.

Examples of similar sentences from the story in which present participles are used in this sense.

  1. She saw herself riding there behind Geoff
  2. Jansie frowned, sensing she was covering.
  3. I feel the pangs of doubt stirring inside me.
  4. He was kneeling on the floor in the next room tinkering with a part of his motorcycle over some newspaper spread on the carpet.
  5. She waited, measuring in this way the changes taking place in her.

Thinking About Language

Notice these words from the story.
• “chuffed”, meaning delighted
• “nosey”, meaning inquisitive
• “gawky”, meaning awkward, ungainly.
These are words that are used in an informal way in colloquial speech.
Make a list of ten other words of this kind.

Answer:

  1. “startled”, meaning feeling or showing sudden shock
  2. “tinkering” meaning attempt to repair
  3. “stooped” meaning having the head and shoulders habitually bent forwards
  4. “Incongruity” meaning the state of being incongruous; incompatibility
  5. “muffled” meaning muted
  6. “hushed” meaning very quiet and still
  7. “muttered” meaning murmured
  8. “scooping” meaning pick up something with a spoon
  9. “Glitzy” meaning  fashionable
  10. “Gnarly” meaning extreme

Writing

– Think of a person who you would like to have as your role- model.
– Write down the points to be discussed or questions to be asked, if you were asked to interview that person on a television show.

Answer:                       

 INTERVIEWING VIRAT KOHLI

  • Why did you choose this field as your career?
  • What is your favourite place?
  • Who is your role model in the sports field and in life?
  • How did you feel after your first match for the nation?
  • Who is your favourite person in your life?
  • From whom did Virat get the Test captain role?
  • In Which year did Virat make his T20 debut?
  • What is your favourite shot?
  • Where did you live?