Released SSC Phase 10 Notification || TSSPDCL AE Notification || PPSC Naib Tehsildar Admit Card ||

NCERT Solutions For Class 12 English Flamingo Poem 4 A Thing Of Beauty

NCERT Solutions For Class 12 English Flamingo Chapter 4 is available here. A Thing Of Beauty is a poem from Class 12 English Flamingo. Our expert teachers have provided here simple step-by-step explanations. Students can prepare for their exams by studying these NCERT Solutions For English Flamingo Chapter 4 A Thing Of Beauty.  These NCERT Solutions are the most popular among Class 12 students for English Flamingo A Thing Of Beauty questions for completing your homework. Students can get these Class 12 English solution pdf for free from this page.

A Thing Of Beauty Question Answers – NCERT Solutions For Class 12 English Flamingo Poem 4

Before You Read

Q1. What pleasure does a beautiful thing give us? Are beautiful things worth treasuring?

Answer: The world is filled with negative elements which make our life dull, sad, depressing, and bereft of hope. In such moments, a beautiful thing gives us everlasting joy and helps us forget our sorrows. Yes, a beautiful thing is
worth treasuring because even its memory soothes our nerves and inspires us to overcome the challenges of life.

Think It Out

Q1. List the things of beauty mentioned in the poem.

Answer: The things of beauty mentioned in the poem are – The sun, the moon, young and old shady trees, daffodils, streams of water, roses, and lovely tales of mighty men.

Q2. List the things that cause suffering and pain.

Answer: The things that cause suffering and pain are- Hopelessness, gloomy days, lack of noble people, and unhealthy and darkened ways.

Q3. What does the line, ‘Therefore are we wreathing a flowery band to bind us to earth’ suggest to you?

Answer: The line ‘Therefore are we wreathing a flowery band to bind us to earth’ suggests that there are numerous beautiful things in nature that provide us immense and lasting pleasure and bind us to the ever-beautiful earth.

Q4. What makes human beings love life in spite of troubles and sufferings?

Answer: Beautiful things around us give joy, calmness, and relaxation. These things make human beings love life in spite of troubles and suffering.

Q5. Why is ‘grandeur’ associated with the ‘mighty dead?

Answer: Grandeur is associated with the mighty dead because they performed extraordinary tasks and sacrificed their lives to make our life worth living. They are the inspiration for us.

Q6. Do we experience things of beauty only for short moments or do they make a lasting impression on us?

Answer: Things of beauty make a lasting impression on us. The poet too says that a thing of beauty is a joy forever. They inspire us to live despite a lot of troubles and sufferings.

Q7. What image does the poet use to describe the beautiful bounty of the earth?

Answer: The poet uses the image of “an endless fountain of immortal drink, pouring on us from the heaven’s brink” to describe the beautiful bounty of the earth.