NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 – Three Dimensional Geometry Class 12 NCERT Solutions

NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 is designed and prepared by India’s best teachers. They are given step-wise explanations for better understanding. All the important topics have been covered in this Three Dimensional Geometry Class 12 NCERT Solutions. This chapter has multiple exercises. The questions in each exercise are solved in an easily understandable manner. This will helps to get a better score on the exam. Students can prepare individuals for the board exams by following Class 12 Maths Chapter 11 NCERT Solutions Preparation plays a prominent role In the exams. In this chapter, students are going to learn the topics related to the distance between lines, a point, a line, etc. Students are advised to refer to NCERT Solutions For Class 12 Maths¬†for understanding the subject easily. It will help CBSE students as well as JEE Mains, Advance.

NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry

Section No Topic Name
11.1 Introduction
11.2 Direction Cosines and Direction Ratios of a Line
11.3 Equation of a Line in Space
11.4 Angle Between Two Lines
11.5 Shortest Distance Between Two Lines
11.6 Plane
11.7 Coplanarity of Two Lines
11.8 Angle Between Two Lines
11.9 Distance of a Point from a P
11.10 Angle Between a Line and a Plane

 

NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.1 Introduction

Question 1:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.1 q 1
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.1 q 1(a)


Question 2:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.1 q 2
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.1 q 2(a)

ADVERTISEMENT

Question 3:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.1 q 3
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.1 q 3(a)


Question 4:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.1 q 4
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.1 q 4(a)


Question 5:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.1 q 5
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.1 q 5(a)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.1 q 5(b)

ADVERTISEMENT

NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.2 Direction Cosines and Direction Ratios of a Line

Question 1:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.2 q 1
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.2 q 1(a)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.2 q 1(b)


Question 2:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.2 q 2
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.2 q 2(a)


Question 3:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.2 q 3
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.2 q 3(a)


Question 4:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.2 q 4
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.2 q 4(a)


Question 5:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.2 q 5
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.2 q 5(a)


Question 6:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.2 q 6
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.2 q 6(a)


Question 7:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.2 q 7
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.2 q 7(a)


Question 8:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.2 q 8
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.2 q 8(a)


Question 9:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.2 q 9
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.2 q 9(a)


Question 10:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.2 q 10
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.2 q 10(a)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.2 q 10(b)


Question 11:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.2 q 11
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.2 q 11(a)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.2 q 11(b)


Question 12:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.2 q 12
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.2 q 12(a)


Question 13:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.2 q 13
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.2 q 13(a)


Question 14:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.2 q 14
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.2 q 14(a)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.2 q 14(b)


Question 15:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.2 q 15
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.2 q 15(a)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.2 q 15(b)


Question 16:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.2 q 16
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.2 q 16(a)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.2 q 16(b)


Question 17:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.2 q 17
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.2 q 17(a)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.2 q 17(b)


NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.3 Equation of a Line in Space

Question 1:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.3 q 1
Answer:

NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.3 q 1(a)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.3 q 1(b)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.3 q 1(c)


Question 2:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.3 q 2
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.3 q 2(a)


Question 3:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.3 q 3
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.3 q 3(a)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.3 q 3(b)


Question 4:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.3 q 4
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.3 q 4(a)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.3 q 4(b)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.3 q 4(c)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.3 q 4(d)


Question 5:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.3 q 5
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.3 q 5(a)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.3 q 5(b)


Question 6:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.3 q 6
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.3 q 6(a)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.3 q 6(b)


Question 7:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.3 q 7
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.3 q 7(a)


Question 8:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.3 q 8
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.3 q 8(a)


Question 9:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.3 q 9
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.3 q 9(a)


Question 10:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.3 q 10
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.3 q 10(a)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.3 q 10(b)


Question 11:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.3 q 11
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.3 q 11(a)


Question 12:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.3 q 12
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.3 q 12(a)


Question 13:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.3 q 13
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.3 q 13(a)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.3 q 13(b)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.3 q 13(c)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.3 q 13(d)


Question 14:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.3 q 14
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Ex 11.3 q 14(a)


NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Miscellaneous Solutions

Question 1:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Miscellaneous Solutions q 1
Answer:

NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Miscellaneous Solutions q 1(a)


Question 2:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Miscellaneous Solutions q 2
Answer:

NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Miscellaneous Solutions q 2(a)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Miscellaneous Solutions q 2(b)


Question 3:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Miscellaneous Solutions q 3
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Miscellaneous Solutions q 3(a)


Question 4:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Miscellaneous Solutions q 4
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Miscellaneous Solutions q 4(a)


Question 5:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Miscellaneous Solutions q 5
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Miscellaneous Solutions q 5(a)


Question 6:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Miscellaneous Solutions q 6
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Miscellaneous Solutions q 6(a)


Question 7:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Miscellaneous Solutions q 7
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Miscellaneous Solutions q 7(a)


Question 8:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Miscellaneous Solutions q 8
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Miscellaneous Solutions q 8(A)


Question 9:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Miscellaneous Solutions q 9
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Miscellaneous Solutions q 9(a)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Miscellaneous Solutions q 9(b)


Question 10:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Miscellaneous Solutions q 10
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Miscellaneous Solutions q 10(a)


Question 11:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Miscellaneous Solutions q 11
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Miscellaneous Solutions q 11(a)


Question 12:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Miscellaneous Solutions q 12
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Miscellaneous Solutions q 12(a)


Question 13:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Miscellaneous Solutions q 13
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Miscellaneous Solutions q 13(a)


Question 14:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Miscellaneous Solutions q 14
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Miscellaneous Solutions q 14(a)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Miscellaneous Solutions q 14(b)


Question 15:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Miscellaneous Solutions q 15
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Miscellaneous Solutions q 15(a)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Miscellaneous Solutions q 15(b)


Question 16:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Miscellaneous Solutions q 16
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Miscellaneous Solutions q 16(a)


Question 17:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Miscellaneous Solutions q 17
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Miscellaneous Solutions q 17(a)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Miscellaneous Solutions q 17(b)


Question 18:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Miscellaneous Solutions q 18
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Miscellaneous Solutions q 18(a)


Question 19:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Miscellaneous Solutions q 19
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Miscellaneous Solutions q 19(a)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Miscellaneous Solutions q 19(b)


Question 20:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Miscellaneous Solutions q 20
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Miscellaneous Solutions q 20(a)
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Miscellaneous Solutions q 20(b)


Question 21:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Miscellaneous Solutions q 21
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Miscellaneous Solutions q 21(a)


Question 22:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Miscellaneous Solutions q 22
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Miscellaneous Solutions q 22(a)


Question 23:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Miscellaneous Solutions q 23
Answer:
NCERT Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry Miscellaneous Solutions q 23(a)